HDZ

split je glavni.

Ova kandidatura za mene je čast i koju odgovorno i ponizno želim podijeliti sa svim građanima.

Želim Split za sve.

Želim vratiti optimizam i ambiciju gradu i građanima. Nama svima Split mora biti glavni.
HDZ

Obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

23.08.2017

Danas sam, zajedno s predstavnicima Splitsko-dalmatinske županije, sudjelovao u obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima polaganjem vijenaca i svijeća pred pločom na Katalinića brigu.

Zapadna Europa je svoju slobodu i demokratski pored dočekala već završetkom 2. svjetskog rata, dok su zemlje istočne Europe, koje su tada pale pod komunističku diktaturu, na tu slobodu i demokraciju morale čekati još dugih 45 godina. Tek integracijom zemalja istočne Europe su zemlje zapada shvatile razmjere te razlike. To je razlog zašto se ovaj dan u Europi službeno obilježava tek 9 godina.

Važno je 23. kolovoza, odnosno Europski dan sjećanja, približiti svim građanima, ne da bismo 'pripetavali' tko je koga više ubio, jer to nije smisao, nego je smisao osvjetljavanje dijela povijesti koji je ostao potpuno nejasan našim mlađim naraštajima Ovaj dan se obilježava jer najbolje označava zločinački karakter svih totalitarnih režima 20. st., dan kada su 1939. dva režima, nacistički i komunistički, potpisali pakt. Sljedeće godine će biti deseti put da obilježavamo ovaj dan, a ovim putem želim najaviti da će Grad Split taj dan i tu godišnjicu dostojno obilježiti kako bi izrazili suosjećanje sa žrtvama komunističke diktature u Splitu. 


Nije samo Katalinića brig taj koji je umrljao savjest našega grada, nego je cijeli niz takvih mjesta, i to moramo osvijetliti budućim generacijama.